6 tips om een passend bedank cadeau met foto te kiezen

Vrouw geeft moeder dank je cadeau

Merci! Gracias! Danke! Obrigado! Terima kasih! Er zijn duizenden manieren om “dank je” te zeggen, en zelfs in elke taal bestaan er van de uitdrukking meerdere varianten. Maar als woorden je te kort schieten, dan komen bedank cadeautjes handig van pas. Alleen … hoe kies een geschenk dat precies past bij de persoon aan wie je het wilt geven? Vooral als het gaat om iemand die je niet zo goed kent, kan de keuze moeilijk zijn. Of toch niet; het hangt er maar vanaf waar je op het moment van de keuze aan moet denken.

1. Spullen maken niet gelukkig, oplossingen wel

Dit is wetenschappelijk onderzocht (en bewezen): geluk komt niet door het toevoegen van positieve dingen, maar door het verwijderen van negatieve. Weet je van de ontvanger van je geschenkje dat hij zich over iets specifieks altijd weer ergert? Los dan die ergernis op. Geef een klusjesman cadeau als iemand een kapotte lichtschakelaar in huis heeft, een piepende deur of een lekkende gootsteen. Denk aan een pennenhouder voor iemand die steeds zijn schaar en zijn briefopener kwijtspeelt onder een stapel papieren op zijn bureau.

2. Duurzaamheid

Een gigantisch boeket rode rozen is natuurlijk prachtig. Maar denk eraan dat de bloemen jammer genoeg snel verwelken, en wat houdt de ontvanger van je geschenk dan over? Uitgebloeide rozen die hij nog zelf in de afvalemmer mag werpen – of in het beste geval – in de compostbak. Een charmant kamerplantje ziet er bescheiden uit maar als het goed verzorgd wordt, kun je er jaren plezier aan beleven.

3. Wees niet té attent

Een geslaagd geschenk toont vaak hoe goed je iemand kent. Maar laat je niet verleiden om het té goed te doen. Vergeet niet dat als je een persoon door en door kent, dat er iemand is die deze hem of haar nóg beter kent: namelijk die persoon zelf. Als zo iemand je dus duidelijk laat weten waarmee je hem of haar een plezier kunt doen, geef dan dát cadeau en niets anders. Volgens enquêtes zeggen ontvangers van cadeaus dat het meest attente geschenk dat ze kregen, datgene was waar ze om gevraagd hadden.

4. Wat geef je iemand die alles al heeft?

Vooral moeders zijn erg geoefend in deze vaardigheid: “Ik heb jou, mijn kind, dat is geschenk genoeg”. En als kind interpreteren we dat dan gemakshalve als: “Toen hoeveel je van me houdt, dus maak het duur en creatief”. Denk echter aan de tijd en aandacht die je altijd als kind gekregen hebt, en geef haar daar een beetje van terug: een etentje met zijn tweetjes, samen naar de bioscoop of gezellig shoppen in de stad.

5. De gevoelige snaar

Wat je ook geeft om je dankbaarheid te tonen, zorg dat het iets onvergetelijks wordt. Hier komt een cadeau met foto dubbel tot zijn recht. Bakt je buurvrouw altijd heerlijke koekjes, en weet je dat ze een cursus wil volgen, doe haar dan een passende Cheflix Masterclass cadeau. Voeg het inschrijvingsbewijsje in een ovenwanten met daarop haar initialen of een vriendelijk glimlachende Roger Van Damme.

6. Koop altijd het beste

Wat heeft het voor zin dat je iemand een multifunctioneel horloge koopt als het na enkele weken al de geest geeft? Wil je iets kopen dat eigenlijk in een te hoge prijsklasse ligt, leg dan je financiën samen met iemand anders. Of zoek een alternatief cadeau dat past bij een lager budget. Beter uitstekende sokken van Alfredo Gonzales dan “fake” Armani schoenen.

YOUTUBE LINK

×