Alles wat je al altijd wou weten over de geschiedenis van de sleutelhanger

Personaliseerbare sleutelhanger met blanco canvas

Stel jezelf even de vraag hoeveel sleutelhangers je precies in huis hebt. Wedden dat je er totaal geen idee van hebt? Die hebbedingetjes zijn zo klein dat je ze zowat overal wel kwijt kunt en … vervolgens snel uit het oog verliest. En dat terwijl ze toch ontzettend handig zijn.

Sleutelhangers vind je in alle soorten en maten, origineel in de vorm van een voetbalshirt of als een romantisch hartje. Dikwijls worden ze als foto kado gegeven als aandenken aan een fijne gebeurtenis. Maar het vaakste staat er de naam en het logo van het één of andere bedrijf op. Zo’n sleutelhanger met foto is een ideaal klein relatiegeschenk. Het is niet moeilijk om te ontwerpen; kost niet veel, wordt snel bij je thuis of op kantoor geleverd en het is leuk om ze weg te geven.

Een woordje geschiedenis

Sleutelhangers bestaan al heel lang maar werden oorspronkelijk niet gebruikt om sleutels bijeen te houden. Het oudste exemplaar dateert bijvoorbeeld van ongeveer 1.700 vC en werd tussen de windels van een mummie gestopt om de drager ervan te beschermen en als symbool van wedergeboorte. Mocht je ooit in New York zijn, stap dan op 5th Avenue maar eens het Metropolitan Museum of Art binnen en ga op zoek naar het “hedgehog” (egel) amulet. Klein maar best wel het bekijken waard.

De voorloper van de sleutelhanger zoals we hem vandaag de dag kennen, werd uitgevonden door de Amerikaan Frederick Jeremiah Loudin in 1894. Hij bedacht een vorkvormig apparaat om inbraken te voorkomen door de sleutel stevig aan de deur te bevestigen. Het was een grote stap vooruit in de beveiliging van gebouwen tegen overvallen. In de loop van de daaropvolgende decennia kwam men op het idee om geluksbrengertjes aan een ring voor sleutels te bevestigen.

De auto zorgt voor een vlotte verspreiding

Aan het einde van de 19e eeuw verschenen de eerste auto’s in het straatbeeld en daarmee groeide logischerwijze de behoefte aan autosleutels. In die tijd kwam de autohandelaars op het idee om een goede band met hun klanten te creëren door hen een sleutelhanger te geven met het merk van de fabrikant erop.

De verzamelwoede begint

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog gaat de verkoop van auto’s nog sterker omhoog en daarmee gelijklopend het gebruik om sleutelhangers mee te geven. Ook het toerisme nam een vlucht evenals souvenirwinkeltjes. De vraag naar sleutelhangers groeide en de fabrikanten gingen daar gretig op in door de meest uiteenlopende modellen te creëren. Rond deze periode was het verzamelen van sleutelhangers dan ook één van de populairste hobbies.

De grootste verzameling

Op 25 juni 2016 werd de Spanjaard Angel Alvarez Cornejo opgenomen in het Guinness Book of Records als bezitter van ’s werelds grootste verzameling sleutelhangers. Hij bezat op dat moment 62.257 stuks. Inmiddels zijn we 6 jaar later en zonder twijfel zal de collectie nog sterk gegroeid zijn.

Een functie in de mode

Tegenwoordig zijn sleutelhangers meer dan alleen maar een praktisch voorwerp of een geluksbrenger. Ze worden in de mode gebruikt om identiteit en stijl uit te drukken; om een “statement” te maken. Een saaie handtas wordt meteen iets bijzonders door toevoeging van een snoezige sleutelhanger met foto van een kitten, een pup of een ander favoriet dier of ding.

YOUTUBE LINK

×