Bedank cadeautjes en de vijf pijlers van werknemersbetrokkenheid

Baas geven geschenk werknemers klappen voor goed job

Het Duitse platform Bravo! publiceerde recentelijk hun top 5 van bedrijven met de mooiste werknemersbeloningen. Als bedrijfsleider, manager of afdelingshoofd sta je er niet altijd bij stil, maar zonder gemotiveerde mensen kom je niet ver in de zakelijke wereld. Op tijd en stond moet je erkenning en waardering tonen voor de geleverde inspanningen en prestaties van enkelingen, teams of het volledige personeelsbestand. Bedank cadeautjes resulteren in hogere tevredenheid, retentie en betrokkenheid van werknemers. Dat komt je organisatie alleen maar ten goede.

  • Het web- en mobiel werkbeheerplatform Asana biedt zijn mensen naast het standaardpakket aan extralegale voordelen ook wekelijkse yogasessies in groepsverband, biologische maaltijden en een budget van $10.000 om hun eigen werkruimte in te richten.
  • Caribou Coffee mikt dan weer op de voorliefde van de Amerikanen voor basketbal. Wie zich inspant voor dit koffiebedrijf ontvangt Chuck Taylor-basketters die hij of zij naar wens mag ontwerpen.
  • De boog kan niet altijd gespannen staan, weet Full-contact, aanbieder van contactbeheeroplossingen op de cloud. Hun meest gewaardeerde medewerkers mogen een welverdiende vakantie nemen met een waarde die kan oplopen tot $7.500. Strikte voorwaarde is dat ze tijdens hun vakantie volstrekt loslaten van hun werk.
  • Producent van energierepen Clif bar zorgt voor atriumtuinen, fitnessmateriaal, wellness en zelfs een dansstudio waar hun mensen tot 2,5 uur per week gezondheidsbewust kunnen chillen.
  • Het bedrijf Burton, bekende fabrikant van snowboards, biedt zijn werknemers evenals hun directe familieleden een korting van 50% op al hun producten. Beginnelingen krijgen gratis lessen en vele mogelijkheden om te oefenen. En ligt er een pak van meer dan 1 meter sneeuw? Dan krijgen ze op alle kantoren sneeuwvrij.

Vanzelfsprekend zijn werknemers tevreden als ze hun salaris overeenstemt met de prestaties die ze leveren. Toch verwachten ze daarbovenop nog andere prikkels. Zorg dan ook geregeld voor bedank cadeautjes aan alle medewerkers of een specifiek team. Of overweeg een gepersonaliseerd cadeau voor het individu dat met aanstekellijke inspiratie en enthousiasme zorgt voor topresultaten.

Zonder toegewijd personeel loop je de concurrentie mis

Beloningen en extraatjes zijn één van de vijf pijlers van werknemersbetrokkenheid. We belichten de andere vier hier in het kort.

  • Rolverdeling: Wist je dat in veel bedrijven ongeveer de helft van de mensen niet zeker weten hoe hun werk past in de algemene doelstellingen van de organisatie? Tot deze onthutsende vaststelling kwam het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup. Als je mensen niet weten hoe hun werk bijdraagt aan het algemene succes van het bedrijf, zorgt dit alleen maar voor frustratie. Zorg voor een een passende taakverdeling, Evalueer reeds toegewezen taken eventueel opnieuw, mogelijk zelfs op basis van de verwachtingen van de betrokken werknemer(s).
  • Interactie en communicatie: In een bedrijf waar men niet met elkaar communiceert, verdwijnt het vertrouwen en verziekt de atmosfeer. Communiceren betekent niet alleen dat je je mensen duidelijk maakt wat je van hen verwacht; het wil ook zeggen dat jij op hun feedback reageert. Check of de nodige communicatiekanalen bestaan en creëer ze indien nodig. Hou ook rekening met diegenen die op afstand werken.
  • Werkomstandigheden: Raadpleeg je zelf geregeld job review platforms zoals bijvoorbeeld Glassdoor? Deze kunnen waardevolle informatie verschaffen over de werksituatie op jouw bedrijf. Streef ernaar om deze zo ideaal mogelijk te maken om te profiteren van een positieve werkcultuur die de betrokkenheid van alle werknemers bevordert. Positieve reviews versterken je imago en helpen geweldig om getalenteerde individuen aan te werven.
  • Collegialiteit: Collega’s die goed met elkaar kunnen opschieten, zijn productiever en gelukkiger. Natuurlijk kun je dat bonte gezelschap waar je de leiding over hebt, niet dwingen om vrienden met elkaar te worden. Wat wél mogelijk is, is dat je hen extra kansen biedt om zowel tijdens als buiten de werkuren te socialiseren. Denk er ook aan om de nodige digitale hulpmiddelen in te schakelen als een deel van je mensen hoofdzakelijk thuiswerk verricht.

Met een bedrijfsstrategie waarin de mens centraal staat, zorg je ervoor dat iedereen elke dag op het werk verschijnt en zich op zijn best voelt. Dit effent de weg voor innovatie, productiviteit en groei.

YOUTUBE LINK

×