De wetenschap achter het ideale geschenk

Cadeau in handen met persoonlijk inpakpapier

Het is onbekend wie de eerste wetenschapper was die zich over het vraagstuk heeft gebogen van het “ideale geschenk”, maar we zijn die persoon dank verschuldigd. Inmiddels zijn er talloze onderzoeken gedaan naar de reden waarom je met cadeaus voor hem of haar succesvol kunt zijn. De beste tips vind je hier.

Obstakels wegnemen en problemen oplossen

In een gesprek kom je meestal tamelijk snel te weten of een persoon specifieke problemen heeft in zijn leven die jij met jouw vrijgevigheid kunt oplossen. Daar moeten we de kanttekening plaatsen dat die persoon zich er wel van bewust moet zijn dat hij of zij met een probleem kampt. Anders heeft een goed bedoeld geschenk een averechts effect.

Iemand die altijd koude voeten in bed heeft, zelfs in de zomer, zal bijvoorbeeld blij zijn met een paar warme sokken. Maar opgepast, want het kan zijn dat het met die voeten wel meevalt, en dat die persoon gewoon graag geniet van dat lichamelijk contact met zijn of haar partner. Een single die met 2 linkerhanden geboren is, zal een klusjesbon zeker appreciëren. Anderzijds geef je beter geen vaatdoek en dweil aan een sloddervos die altijd een stapel vuile pannen op het aanrecht heeft staan.

Schep geen bijkomende problemen

Wil je een jong koppel een cadeaubon geven voor een romantisch weekendje weg? Heerlijk! Maar zorg ervoor dat het tweetal zelf de datum kan kiezen. Behalve als je weet dat ze nooit een beslissing kunnen nemen. Anders ligt die bon na maanden nog ergens in een schuif. Babykleertjes voor de pasgeboren telg van je beste vriendin? Prima! Maar houd het kasticketje bij de hand als mocht blijken dat die onesie al te groot is of dat het ukkie allergisch is aan zuivere wol.

Bescheidenheid en duurzaamheid gaan hand in hand

Soms moet je oppassen als je een geschenk geeft, dat je het misschien eerder voor jezelf doet dan voor de persoon die een geschenk krijgt. Koop bijvoorbeeld geen gigantische (en dure) bloemenbos voor een jarige omdat je daarmee aan iedereen wilt laten zien hoe vrijgevig je wel bent; eigenlijk is dat egoïstisch/egocentrisch. Een klein plantje heeft weliswaar niet zo’n prachtige kleuren als een boeket, maar het gaat veel langer mee en de ontvanger kan er plezier aan beleven om het te zien groeien.

Praktische cadeaus die lang meegaan, vallen bijna altijd goed in de smaak; een waterdichte k-way voor een wandelaar in plaats van opzichtige bontjas. Leg eventueel geld samen met enkele vrienden om iemand te verrassen met een Kitchenaid in plaats van een middelmatig toestel.

Geen cadeau geven

Tijdens de kerstperiode circuleren er vaak verlanglijstjes. Wist je dat geld één van de meest gevraagde dingen is? Als iemand liever zelf iets koopt, gun die persoon dan deze vrijheid. Tegelijkertijd toon je aan dat je geluisterd hebt; zoiets kan veel betekenen.

Ook als iemand zegt: “ik heb al alles wat ik nodig heb, ik ben gewoon blij dat jij er bent”, interpreteer dat dan gerust als een uitnodiging om vaker op bezoek te komen. Jouw aanwezigheid of oprechte aandacht kan een prachtig geschenk zijn. Tijd is geld, maar quality time is een fortuin waard. Trouwens, het hoeft niet noodzakelijk een bezoek te zijn; je kunt ook samen naar de bioscoop of het theater gaan of samen van een lekker etentje genieten. Als afsluiter kan je toch nog een geschenk geven: een kado met foto waardoor de herinnering blijft. Dankbaarheid gegarandeerd!

YOUTUBE LINK

×