Gepersonaliseerde cadeaus: of hoe housewarming hartverwarmend kan worden

Vrouw gift geven bij huis zitten op de bank

Realtor, een Amerikaanse vastgoedfirma deed in 2016 een oproep naar hun klanten om te vertellen wat de slechtste housewarming cadeaus waren. De inzendingen stroomden binnen: fruitmanden, wijnflessen, biscuit beeldjes, gebruikte huishoudtoestellen (een broodmachine met verkoold deeg in de mengkuip), huisdieren, krantenknipsels over de vroegere bewoner (een man die ter dood veroordeeld was voor moord), een schilderij à la Penny & Amy, een boeket verwelkte bloemen en een reusachtige tafelbel die weerklonk tot bij de buren en daar de kat de stuipen op het lijf joeg.

Wees lief voor mensen die een nieuwe woning intrekken en pols bij hen wat ze graag willen hebben als housewarming geschenk. Niet is erger dan een huis met mooie architectuur aan de buitenkant maar binnenin een kakelbonte verzameling van stijlen, vormen en kleuren. Nee, het is niet erg om te vragen wat iemand graag als housewarming cadeau wil hebben; integendeel. Uit enquêtes blijkt dat de cadeaus die het beste in de smaak vallen, diegene zijn die iemand effectief gevraagd had.

Het fameuze lijstje

Het is trouwens heel goed mogelijk dat de housewarmer al één of meer lijsten heeft opgesteld met precieze instructies welke cadeaus welkom zijn. Dat is een verstandige beslissing. Tenslotte, hoe zou je zelf zijn als je bijvoorbeeld een internieur hebt in Louix XIV-stijl en iemand koopt een hypermodern kunstwerk in schreeuwerige kleuren dat totaal vloekt met de rest? Je kunt het onding “per ongeluk” uit je handen laten glippen of je moffelt het ergens weg op zolder of in de kelder. De derde optie is om het te verkopen met winst; dan kun je iets in de plaats nemen dat wél bij je interieur past.

Smaak is iets enorm persoonlijks en wat de een vindt kunnen, beschouwt de andere als “not done”. Noteer dus vlijtig de spulletjes waar je de housewarmer een plezier mee kunt doen, en kies het cadeau dat jou het beste bevalt, en dat past bij je budget. Op die manier doe je jezelf een plezier evenals de housewarmer. Je kunt geen fouten maken.

Een mooie uitdaging

Ook al houd je je strikt aan de lijstjes, dan kun je toch nog altijd zorgen voor een persoonlijke toets. Een met zorg gekozen gepersonaliseerd cadeau kan definitief een succes zijn. En zelfs in een huis waar alles minutieus in Louix XIV-stijl is aangekleed, heb je een tandenborstelhouder en zeepdispenser nodig. Denk verder aan uniek versierde theedoeken en voorraaddozen voor in de keukenkasten. Praktische geschenken vallen over het algemeen in goede aarde, maar doordat je ze personaliseert, krijgen ze extra cachet.

Andere goede keuzes

Wat tenslotte ook altijd goed is als housewarming gift, zijn verse bakwaren. Knapperige koekjes kun je nooit genoeg in huis hebben. Denk ook aan artisanale artikelen voor de provisiekast zoals lavendelzeezout, walnootolie, exotische theesoorten, enzovoort. Tenslotte zul je met een mooie plant ook een schot in de roos hebben. Houd wel rekening met de lichtomstandigheden in de woning. Een plant die veel licht nodig heeft, maar op een donkere plek staat, is gedoemd. En het kan zijn dat de housewarmer de plant met vreugde aanvaardt maar jou heel grootmoedig de lege pot terugschenkt.

YOUTUBE LINK

×