Geschenkenetiquette voor ondernemers

Zakenman geven geschenken aan werknemers

Kleine geschenken onderhouden de vriendschap. Maar ook relaties met klanten of zakenpartners kun je versterken door een kleinigheidje weg te geven. Bovendien kan je de band met je werknemers aanhalen door af en toe je waardering te tonen in de vorm van een praktisch cadeautje. Zowel beginnende ondernemers als zakenlui die al enige jaren ervaring hebben, vinden het soms moeilijk om een passend bedrijfsgeschenk te kiezen. Wat is te duur, te goedkoop, wat zal indruk maken? Welk moment is het beste om iets te overhandigen en wat moet je voor je relatiegeschenk in de plaats verwachten?

Draag je merk uit in de wereld

Niets werkt zo goed om jouw merk bij anderen onder de aandacht te brengen en je naamsbekendheid te lanceren of vergroten dan gepersonaliseerd promotiemateriaal. Denk maar aan de klassieke pen met gegraveerd logo of de sleutelhanger met foto. Bijna elk bedrijf staat open voor dit soort cadeaus en de vertegenwoordigers ervan begrijpen dat je je merk en je producten of diensten promoot. Bovendien schept het geven van een geschenk vertrouwen in je merk bij potentiële klanten.

Verwacht geen tegenprestatie

Een B2B- of B2C-relatiegeschenk zal over het algemeen je reputatie doen stijgen. Uitzonderlijk valt het voor dat de ontvanger zich beledigd voelt en spreekt van omkoperij. Het verwijt klinkt dat je “die prullen” alleen maar weggeeft opdat iemand iets zou kopen. Natuurlijk is het doel van je firma om producten of diensten te leveren, maar een geschenk geef je altijd uit vrije wil, zonder dat je er enige tegenprestatie voor verwacht. Kun je geen geschenk geven gewoon voor de vreugde van het geven of zonder te vergeten hoeveel het gekost heeft? Geef dan beter niets (behalve een oprechte glimlach).

Kwaliteit en duurzaamheid

Kies unieke cadeaus met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een wegwerpartikel dat je klant na een kwartiertje al in de vuilnisemmer mikt, kan zijn beoogde effect nooit bereiken. Laat je niet leiden door gierigheid; geschenken geven is onlosmakelijk verbonden met gulheid. Natuurlijk mag je ook weer niet te vrijgevig zijn; zelfs Elon Musk strooit zijn miljoenen niet in het rond.

Door een duurzaam product te kiezen als geschenk geef je de ontvanger ook iets mee over de kwaliteit en betrouwbaarheid van jouw producten en/of diensten.

De presentatie van het geschenk

Daden zeggen meer dan woorden; dat weet je wellicht. Door een relatiegeschenk te geven, krijg je de kans om op een heel andere manier iets te zeggen over je product of dienst. Je kunt er in meegeven wat het doet of hoe het dat doet, waarom, enzovoort.

Draag daarom zorg voor een piekfijne presentatie. Iedereen kan een doos sturen met wat in plastic gewikkelde stukken. Dat soort geschenken vergeet men gauw. Laat eventueel de verpakking op maat maken, of overweeg een cadeauverpakking met blijvend karakter.

Kies de juiste timing

Het einde van het jaar is typisch een tijd van geschenken geven en dit moment past dan ook goed om je zakenrelaties of klanten een attentie te geven of sturen (vergeet niet om er een kaartje bij te stoppen). Ook andere speciale gelegenheden zijn een goed moment, vooral als je jouw merk ermee in verbinding kunt brengen. De kerstperiode is ook uiterst geschikt om de mensen op je bedrijf te tonen dat je blij bent met hen samen te werken. Toon ook daarbuiten je erkenning, bijvoorbeeld als je team een mijlpaal heeft bereikt. Afhankelijk van de belangrijkheid van de prestatie kun je er ook een feest van maken. Succes mag gevierd worden.

Dit was het eerste artikel in een serie van twee. Wil je meer weten, kom dan later terug op onze blog!

YOUTUBE LINK

×