Een positief gevolg van de corona pandemie is dat ouders ontdekt hebben hoe aangenaam het is om gewoon met zijn tweetjes ongestoord enkele dagen lang weer op de positieven te komen; zonder visite dus. Vóór 2021 was een onmiddellijk bezoek aan het pasgeboren spruitje en de kersverse ouders obligaat. Traditioneel werd de materniteit overspoeld met nieuwsgierige tantes, ooms, nichten, neven, en noem maar op.
Inmiddels zijn we 2022, en we zijn niet alleen op gebied van corona wijzer geworden. We hebben namelijk geleerd dat ouders het meestal niet erg vinden als familie en vrienden hun prachtbaby pas na een week of 3 à 8 komen bewonderen.
Een kraamfeest waar iedereen blij van wordt
Het is een slimme zet om meteen de datum van het kraamfeest – ook wel babyborrel genoemd – mee te geven met het geboortekaartje. Zo bestaat er geen twijfel over wanneer de bezoekers welkom zijn. En jij hebt dan wat tijd om thuis alles “baby-proof” in te richten, om te wennen aan het extra gezinslid en het feestje voor te bereiden.
De keuze van het tijdstip
Een praktische dag voor allen om samen te komen, is op vrijdagavond, zaterdag of zondag. Dan hebben de meeste gasten sowieso vrij. Omdat je het ruim voldoende op voorhand aankondigt, zullen de meesten wel kunnen langskomen. Geef zeker een begin- en eindtijd aan. Tenslotte is je kindje nog klein en moet het veel slapen. Bovendien heb je zelf ook nog maar pas een bevalling achter de rug.
Thuis babyborrelen of op locatie
Als het financieel geen probleem is, kun je overwegen om het kraamfeestje in een zaal te organiseren in de buurt van waar je woont. Het grote voordeel is dat je de organisatie vrijwel volledig aan iemand anders kunt overlaten terwijl je je concentreert op je gezin. Nadeel is dat baby niet in een vertrouwde omgeving is en dat onprettig kan vinden. Mocht het kleintje gaan jengelen, dan zal iedereen het begrijpen dat je als gastgever een beetje vroeger vertrekt.
Een kraamfeest kan een hele organisatie zijn
Probeer niet om alles zelf te doen. Als iemand hulp aanbiedt, neem ze dan met dank aan.
- Begin met de planning van de uitnodigingen: je wilt niemand vergeten maar je lijst kan snel heel lang worden.
- Vermijd dat alle gasten hetzelfde geschenkje meebrengen en contacteer vooraf een winkel met babyspulletjes om daar een geboortelijst aan te leggen. Niettemin zullen sommige gasten toch uit de band springen en hun geschenk elders kiezen. Dat mag, een onverwacht cadeau zoals bijvoorbeeld een kraamcadeau met naam is ook leuk om te ontvangen.
- Zorg zelf ook voor een bedankje om mee te geven aan elke gast. Een zakje geboortesnoep is voor de hand liggend, maar komt misschien wat magertjes over. Een originele fotocadeau van je hummeltje zal iedereen vast waarderen.
- Zullen er hapjes zijn of hou je het simpel bij beschuit met muisjes? Wordt er geproost met alcohol of een mocktail? Heb je iemand om de boodschappen te doen of kun je alles in de supermarkt online bestellen en laten bezorgen?
- Versieringen zijn altijd leuk. Dit is het ultieme moment om een keer te overdrijven met roze of pastelblauwe decoratie. Regenboog gaat natuurlijk ook als je de voorkeur geeft aan genderneutraal.
- Vergeet niet om een gastenboek klaar te leggen. Dit is een eerste belangrijke dag voor je kindje en de lieve wensen van alle bezoekers zijn een mooie herinnering.